Rabla 2022, schimbări importante: de când intră în vigoare, cine are de câștigat mai mult

de: Alexandru Puiu
14 01. 2022

Programul Rabla 2022 va suferi schimbări majore comparativ cu anii trecuți, în speranța încurajării unui procent cât mai mare din populație de a renunța la mașinile vechi și foarte vechi. Modificările au fost confirmate de Ministerul Mediului.

Rabla 2022 începe în doar două săptămâni. Printre noutățile din acest an se numără bonusul majorat pentru cei care casează mașini Euro 3 sau mai vechi. A fost schimbată și obligația casării unei mașini pentru Rabla Plus, dar și limitarea întregului program de finanțare la autoturisme înmatriculate de cel puțin șase ani.

Rabla 2022, un pic altfel

Pe 4 februarie 2022 începe cea mai nouă ediție a programului Rabla, mecanismul statului român de subvenționare a achizițiilor de autoturisme noi pe baza casării unui autovehicul rulat. De această dată, bugetul este unul record, de 1,2 miliarde de lei, dar s-au schimbat și condițiile de acordare a subvenției și de cumpărare a unui automobil nou.

Ideea de bază este că Ministerul Mediului a decis să introducă noi condiții și măsuri care să stimuleze scoaterea din circulație a automobilelor vechi, principalul obiectiv pentru acest an și una dintre promisiunile României către UE prin PNRR. Din această perspectivă, acordarea unui bonus celor care predau o mașină cu motor Euro 3 sau mai poluant, în cuantum de 1.500 de lei, va împinge pe mulți să solicite subvenția guvernamentală.

Rămâne în vigoare regula ca mașinile casate să fie mai vechi de 15 ani, dar este introdusă o nouă regulă care vizează înmatricularea în România de cel puțin șase ani. Foarte interesant este și faptul că, în premieră, o singură persoană poate casa două mașini pentru a cumpăra un autoturism nou.

Tot ca un detaliu suplimentar, la achiziția de mașini electrice cu Ecobonusul de 45.000 de lei se introduce obligația de casare a unui automobil vechi, măsura fiind și ea de natură să accelereze scoaterea din circulație a mașinilor foarte vechi. Cu bonus de vechime, prima crește la 46.500 lei, iar cu două mașini predate, suma crește la 51.000 lei.

Sintetizând, prima de casare rămâne la 600 de lei, dar aceasta poate beneficia de un supliment de 1500 de lei pentru mașinile Euro 3 sau mai vechi. Dacă reușești să predai două mașini, poți ajunge la o primă de 9000 de lei, plus 1500 pentru casare de vehicule cu emisii Euro 3. În cazul Rabla Plus, primele de bază nu au suferit schimbări, 45.000 lei la mașină electrică și 20.000 la plug-in hybrid.

Programul Rabla cum este definit astăzi va fi valabil pe următorii trei ani, fără acte normative adiționale, cu mențiunea că bugetul va fi crescut anual cu 10%.